MOS waar? Tussen de stenen? Maar natuurlijk niet!!!
MOS staat voor Milieuzorg Op School.
Wanneer de milieuwerkgroep een actie doet zal je steeds dit logo terugvinden op de vlag die we dan uithangen. Dit wil dus zeggen dat er een actie loopt. Kom dan gerust een kijkje nemen...
Sedert 27 oktober 2011 wordt er op het VTI op iedere laatste donderdag van de maand alleen nog vegetarisch eten aangeboden. Dit is goed voor de gezondheid en het milieu!
Een dagje vegetarisch eten is eigenlijk goed voor... alles en iedereen! Niets te verliezen, veel te winnen.
Het initiatief werd op héél wat sceptisme onthaald, dit bleken echter zeer voorbarige reacties te zijn!
Op onze eerste veggiedag zijn er heel wat positieve reacties gekomen: "Ik wist niet dat dit lekker zou zijn.", "Ik miste het vlees niet echt.", "Het heeft gesmaakt.", "Dit wil ik nog wel eens eten.", ...
Hmmmm, een lekkere vegetarische spaghetti!
Wat zijn de 5 redenen om mee te doen aan "Donderdag veggiedag"?:
Professor: Wat-zijn-we toch-slim.
Je verwent je smaakpapillen!
Nieuwe ingrediënten, recepten ontdekken... Een wereld van smaak gaat voor je open! Je verzorg je lijf en je lijn!
Veel vitaminen en mineralen, minder schadelijke dierlijke vetten en cholesterol. Minder kans op hart en vaatziekteen, suikerziekte en overgewicht. Een beetje minder vlees: Een uitstekende zet voor je gezondheid. Je zorgt voor jouw planeet!
Meer vegetarisch betekent minder boskap voor graasland en veevoeder, en minder broeikasgassen. Veeteelt is verantwoordelijk voor 1/5 van de broeikasuitstoot! Je helpt arme mensen!
Voor één kilogram rundsvlees is 7à10 kilogram graan en 15,000 liter water nodig. Zorg voor meer graan en water voor mensen door minder dieren te eten. Je spaart dieren!
Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven ruim 1800 dieren: 891 kippen, 42 varkens, 5runderen, 789 vissen, 7 schapen, 43 kalkoenen en 24 konijnen en ander wild. Eén keer per week vegetarisch eten, betekent 250 dieren sparen in een mensenleven.
Tijdens de week van de afvalvermindering beloonde de milieuwerkgroep de leerlingen die een herbruikbare boterhamdoos gebruikten met een manderijn als 'ludieke' en 'gezonde' prijs!
Middagmaal in de refter Vti-Brugge campus Bouvereistraat.
Van 19 november tot 27 november is het de Europese week van de afvalvermindering.
Ook de milieuwerkgroep doet hieraan mee!
We produceren afval, véél afval en dit iedere dag opnieuw met véél mensen! Meer dan soms nodig is.
Tel maar eens op hoeveel keer per dag je de vuilbak gebruikt om er iets in weg te gooien. (Ook thuis!). We hebben niet altijd de keuze, want er wordt steeds meer verpakkingsafval toegepast! Toch kunnen we afval beperken door de juiste keuze te maken wanneer we iets aanschaffen of juist niet aanschaffen... Bijvoorbeeld: Een navulbare drinkfles gebruiken, niet onnodig afdrukken op papier, kraanjeswater drinken, een herbruikbare boterhamdoos aanschaffen,... Kleine maar hippe veranderingen!
De 3 belangrijkste tips bij het verminderen van afval zijn:
Beperk
Hergebruik
Recycleer
Professor: Wat-zijn-we-toch-slim.
Sedert de introductie van plastiek in ons dagelijks leven zijn we geëvolueerd naar een wegwerpmaatschappij. Slechts 1% tot 3% hiervan wordt gerecycleerd! De rest wordt verbrand, beland op een stort of verdwijnt in de oceaan waar heuse afvalstromen ontstaan. Pastiek behoort tot de zware metalen en is zeer slecht afbreekbaar. Door onze houding en aankoopgedrag te veranderen kunnen we hieraan iets doen!
DE UITDAGING TIJDENS DE WEEK VAN DE AFVALVERMINDERING:
"Zorg ervoor dat je tijdens het middagmaal op een creatieve (ecologische) manier, zo weinig mogelijke afval moet weggooien. Denk hierbij aan de basisprincipes: BEPERK, HERGEBRUIK, RECYCLEER!
Op maandag 21 november om 12u15 : Actie door de milieuwerkgroep in de refter van de Zandstraat Op dinsdag 22 november en donderdag 24 november om 12u15 : Actie door de milieuwerkgroep in de refter van de Boeveriestraat.
Doe mee en WIN een ludieke prijs van één van onze milieu activisten tijdens het middagmaal in de week van de afvalvermindering!!!!
Heb je nog andere tips of ideeën rond afvalvermindering op onze school laat het ons weten op het e-mail adres: milieuwerkgroepvtibrugge.hotmail.be
Dit wordt besproken op de volgende milieuwerkgroepvergadering.
"Iedereen op de fiets!"
Wie fietst beweegt, werkt aan zijn gezondheid en helpt mee om de CO2 uitsoot te beperken.
Wil je zelf weten hoeveel CO2 besparing dit opleverd? Surf naar: http://www.provelo.org/spip.php?article963
De milieuwerkgroep deelde tussen 15 en 28 oktober 2011 fietsplaatjes uit met als opschrift: "WEER EEN AUTO MINDER"
Dit kaderde in het grotere project van de 11.11.11 actie:
De opwarming van de aarde zorgt voor een grilliger klimaat. Extreme droogtes die oogsten verwoesten, overvloedige regens die oogsten verwoesten, stormen en aardbevingen die huizen en families treffen. En dan is er nog de stijgende zeespiegel die vooral en eerst de arme landen treft.
Leerlingen die het klimaatakoord ondertekenden kregen van onze jonge milieuwerkgroep activisten een fietsplaatje om zichtbaar aan hun fiets te hangen.
Ziehier enkele sfeerbeelden:
De ondertekende klimaatakkoorden zijn verzameld en worden meegegeven met de vertegenwoordigers van 11.11.11 op de internationale klimaattop in Durban (Zuid Afrika) in december 2011.
Het is zover! De nieuwe BLOG van de milieuwerkgroep VTI Brugge is er! Dankzij deze blog staan we nog dichter bij jullie. Hebben jullie tips, vragen, ideeën of oplossingen omtrent milieuzorg op school of denk je aan projecten in jouw richting waar de milieuwerkgroep iets mee kan doen? Laat het ons vanaf nu weten via ons e-mail adres: milieuwerkgroepvtibrugge@hotmail.be of kom naar onze vergaderingen...
We geloven in jullie creativiteit! Bekijk de audioclip!